انتشار اطلاعات دقیق تر از فعالیت های این کمیته دلیلی بود تا سایت رسمی باشگاه پرسپولیس؛ گفتگویی تفصیلی با دکتر علیرضا اسماعیلی داشته باشد.
رئیس کمیته فرهنگی و اجتماعی باشگاه فرهنگی و ورزشی پرسپولیس، اینگونه توضیح داد؛ آنچه مسلم است اینکه مقوله های فرهنگی در کل ورزش، بویژه فوتبال ما چندان جدی گرفته نشده است و بعضا به یکسری اقدامات نمادین بسنده می شود. این در حالی است که باشگاه های ما عنوان فرهنگی و ورزشی را یدک می کشند و در این نامگذاری، فرهنگ را مقدم بر ورزش می آورند اما در عمل فرهنگ غریب افتاده و به حاشیه رفته است.
این در حالی است که تجربیات در سایر نقاط دنیا، نشان می دهد باشگاه هایی که در بخش فرهنگی و اجتماعی برنامه ریزی دارند، با توجه به ریشه ای که پیدا می کنند، مسائل فنی و اقتصادی خود را هم متاثر از آن می بینند. چنین باشگاه هایی هوادارانی با فرهنگ خاص خود پرورش می دهند که باعث استحکام کل مجموعه می شوند و این جدای از بحث تاثیرگذاری تیم های ورزشی پرطرفدار بر فرهنگ و رفتار کلی جامعه است.
باید به بازیکنان هویت پرسپولیسی بدهیم
منظور از فرهنگ، یک سری مباحث نظری و تئوری نیست. فرهنگ شامل رفتار، پیشینه و مظاهر یک باشگاه می شود. بازیکن باید از افتخارها و سوابق باشگاه با خبر باشد، در این صورت بسیاری ملاحظات را در نظر خواهد گرفت. متاسفانه در فوتبال ایران این مسائل منتقل نمی شود. به این ترتیب بازیکن احساس هویت نمی کند.
در مورد هواداران هم شرایط مشابهی وجود دارد. شادی و ناراحتی همیشه هست. این احساسات بخشی از فرهنگ فوتبال است، اما اگر یک نسل هوادار از گذشته باشگاه جدا شود. آنگاه یک پیروزی با یک شکست برایش همه چیز می شود و براساس آن قضاوت می کند.
تجربیات فرهنگی را منتقل می کنیم
در چنین شرایطی پس از حضور سردار رویانیان در باشگاه فرهنگی ورزشی پرسپولیس با توجه به نگاه فرهنگی ایشان به مقوله فوتبال بود که کمیته فرهنگی باشگاه پرسپولیس شکل گرفت و نقشه های فرهنگی طراحی شد. در این بین البته بعضی از اقدامات، تاثیراتی فراتر از خود باشگاه دارد و روی باشگاه های دیگر تاثیر می گذارد. بسیاری از هم اندیشی های علمی و اقداماتی که بیش از این در کنگره های مختلف دیده ایم می تواند در فوتبال مورد توجه و استفاده قرار بگیرد. آنچه به دنبالش هستیم ایجاد یک جریان و رویکرد تازه فرهنگی در فوتبال است.
چشم انداز سال 91 با رویکرد جدید
در بخش فرهنگی چشم اندازی را در نظر گرفته ایم که در سال 91 تجلی پیدا خواهد کرد. برنامه هایی برای بازیکنان، کادر فنی، هواداران و حتی مردم عادی که هوادار نیستند.
کار فرهنگی این نیست که شعار بدهیم یا نصیحت کنیم. باید در بطن کارها دیده شود و ما تلاش داریم حرف ها را در قالب هنر بزنیم در قالب موسیقی، نقاشی، عکاسی و حتی فیلم کوتاه که برای آنها برنامه داریم. بخشی از این اقدامات در قالب بازی های آسیایی تیم پرسپولیس به اجرا در آمد. همچنین مسائل را از مجرای علمی و دانشگاهی در قالب کنگره های علمی مثلا با عنوان اخلاق در فوتبال ایران دنبال خواهیم کرد. به این منظور یکسری برنامه ریزی ها کرده ایم. همچنین لازم است یکسری بررسی های تطبیقی با فوتبال دنیا انجام شود که این مساله نیاز به کار علمی در حوزه اجتماعی فوتبال دارد.
هیجان ها فقط نباید در ورزشگاه تخلیه شود
در حال حاضر از مشکلات فوتبال ما این است که نباید تخلیه هیجان فقط در ورزشگاه و فوتبال انجام شود. مسئولین فرهنگی سایر بخش ها از شهری تا کشوری باید در جایی خارج از ورزشگاه ها هم به دنبال تخلیه هیجان ها باشند. در ورزشگاه ها جمعیت فشرده و متعصب جمع می شوند و با یک اشتباه، مشکل ایجاد می شود، اما اگر فوتبال تمام بار این تخلیه هیجان را به دوش نکشد، شرایط تغییر می کند. به عنوان مثال ما در بازی های جام قهرمانان، تدارک برنامه های شاد، اجرای موسیقی و توزیع بروشور را دادیم که در تخلیه بخشی از هیجان موثر بود.
البته کار فرهنگی زمانبر است و یک دست هم صدا ندارد. در واقع باشگاه های دیگر و حتی بخش های خارج از فوتبال و ورزش باید پای کار باشند تا پس از چند سال، به نتیجه برسیم.
کتاب جامع پرسپولیس؛ پیوند بین نسل ها
از اقداماتی که به طور جدی پیگیر آن هستیم، انتشار کتاب جامع پرسپولیس است. کتابی که امیدواریم در تابستان رونمایی شود. این کتاب قرار است عامل پیوند بین نسل های مختلف باشد. تاریخچه باشگاه و افتخارات، تنها بخشی از این کتاب است. بخشی از آن، اسناد باشگاه خواهد بود. از اسناد رسمی تا تصاویر، دست نوشته ها و هر آنچه که ایجاد هویت خواهد کرد. خاطراتی از رفتارهای فرهنگی و اجتماعی بازیکنان و هواداران سابق پرسپولیس که می توانند الگو باشند.
پیمان با باشگاه های بزرگ دنیا
از دیگر برنامه های باشگاه، تعامل با باشگاه های معتبر دنیا است. در حال حاضر مذاکراتی شفاهی برای عقد پیمان های خواهرخواندگی انجام شده است که از تبادل بازیکن تا انتقال تجارب در حوزه های فرهنگی و فنی و آموزش مربیان را شامل خواهد شد.
جشنواره هنری پرسپولیس در راه است
در بخش هنری درصدد برپایی جشنواره های عکس، نقاشی و موسیقی با رویکرد مسائل فرهنگی و اجتماعی فوتبال هستیم. در واقع می خواهیم هنر و فوتبال را کنار هم قرار بدهیم.
بازی های رایانه ای با رویکرد فرهنگی
همچنین یک کار مطالعاتی برای بازی رایانه ای پرسپولیس در دست داریم. یک بازی کنسولی که هواداران بتوانند به راحتی تهیه کنند و در قالب آن در قالب تیم پرسپولیس مقابل تیم های دیگر در داخل و خارج از ایران قرار بگیرند. آنچه به طور ویژه مد نظر ما است گنجاندن یکسری رفتارهای فرهنگی در این بازی خواهد بود.
حمایت از پروژه های علمی و تحقیقاتی
از مسائل مطرح شده در کمیته فرهنگی، ایجاد برنامه های حمایتی برای پروژه های علمی و تحقیقاتی در حوزه فوتبال است. با اجرای این طرح، فراخوانی اعلام خواهد شد و طرح های محبوب از حمایت مالی و معنوی برخوردار می شوند.